七年级英语下册阅读理解练习题基础提高难题汇总含答案.doc
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 年级 英语 下册 阅读 理解 练习题 基础 提高 难题 汇总 答案
- 资源描述:
-
- 七年级英语下册阅读理解练习题基础、提高、难题_汇总(含答案) 一、七年级英语下册阅读理解专题目练习(含答案解析) 1.阅读理解 London has a population of over 7, 000, 000. From about the year 1800 until World War Ⅱ, London was the biggest city in the world. But now there are many cities which are much bigger than it. London is famous for many things. Tourists (游客)coming from all over the world go to visit its famous buildings, for example, Big Ben. Like many other big cities, London has problems with traffic(交通 )and pollution(污染) which stop the city from developing. Over one million people use the London underground every day, but there are still too many cars on the streets. The air isn't clear, but it is anyhow cleaner than it was 100 years ago. For me, the best things about London are the parks. There are five in the city center. But my children's favorite place is Hamleys, the biggest toy shop in the world. (1)When was London the biggest city in the world? A. In 1750. B. In 1850. C. In 1950. D. In the 21st century. (2)What's the Chinese meaning for “underground” in the passage? A. 隧道 B. 地下 C. 通道 D. 地铁 (3)How many people use the London underground every day? A. Over half of its population. B. Over three quarters of its population. C. Over 100, 000. D. Over 1, 000, 000. (4)Which of the following is TRUE? A. The air before was much cleaner than it is now. B. “I” like Hamleys best. C. There are five parks in the city center. D. “My” son likes Big Ben very much. 【答案】 (1)B (2)D (3)D (4)C 【解析】【分析】文章大意:本文简介了伦敦名胜和伦敦存在问题。 (1)细节题。根据 From about the year 1800 until World War Ⅱ, London was the biggest city in the world. But now there are many cities which are much bigger than it.可知从19世纪到1939年伦敦是世界上最大都市。故选B。 (2)词义猜测题。根据 London has problems with traffic(交通 )and pollution(污染) which stop the city from developing. Over one million people use the London underground every day, but there are still too many cars on the streets.伦敦有交通问题并且污染阻碍都市发展。又有一百多万人每天用——,不过在街道里仍然太多轿车。可知与街道对比,应当是指交通工具地铁,故选D。 (3)细节题。根据 Over one million people use the London underground every day 有一百多万人每天用伦敦地铁可知,故选D。 (4)细节题。根据 For me, the best things about London are the parks. There are five in the city center. 可知在都市里有5个公园。故选C。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节题和词义猜测题,细节题注意从文中找答案;词义猜测题需要联络上下文,推断出词义。 2.阅读理解 Look at the Sky from the Bottom of a Well There is a frog(青蛙). He lives in a well(水井) and he never goes out of the well. He thinks the sky is as big as the mouth of the well. One day a crow(乌鸦)comes to the well. He sees the frog . The frog asks, “Where are you from?” “I fly from the sky.” the crow says. The frog feels surprised and says, “The sky is only as big as the mouth of the well. How do you fly from the sky?” The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.” The frog says, “I don't believe it .” But the crow says, “You can come out and have a look by yourself.” So the frog comes out from the well. He is very surprised. How big the world is! (1)A crow lives in a well. (2)The crow flies from the sky. (3)The sky is only as big as the mouth of the well. (4)The frog doesn't believe because he never goes out of the well. (5)The frog doesn't jump out of the well at last. 【答案】(1)0 (2)1 (3)0 (4)1 (5)0 【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲是井底之蛙。一只青蛙在井底感觉天只有井口那么大。一天,它看到一只乌鸦问它从哪里来,乌鸦告诉它从天空很远地方。青蛙说天空只有井口那么大。乌鸦告诉它天空很大,青蛙最终从井口跳出,看到了世界巨大。 (1)细节理解题。根据 “I fly from the sky.” the crow says.我从天空来。乌鸦说。可知乌鸦不是在井里。故答案为:错误。 (2)细节理解题。根据“I fly from the sky.” the crow says.我从天空来。乌鸦说。可知乌鸦从天空来。故答案为:对。 (3)细节理解题。根据The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.”乌鸦说“天空非常大。你一直在井里带着,因此你不懂得世界是大。”可知世界是大,比井口要大多,故答案为:错误。 (4)细节理解题。根据The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.”乌鸦说“天空非常大。你一直在井里带着,因此你不懂得世界是大。”可知青蛙一直待在井里,不懂得世界多大。故答案为:对。 (5)细节理解题。根据 So the frog comes out from the well. He is very surprised. How big the world is!因此青蛙从井里跳了出来。他非常吃惊。世界多大啊!可知青蛙从井里跳出来了。故答案为:错误。 【点评】此题考察阅读理解。有关细节问题常对文中某个词语、某句子、某段落等细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。 3.阅读理解 One day, Tom is swimming in a river. He doesn't swim well and will be drown(淹死). He calls out loud for help. A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责怪)me later.” Counsel without help is useless. (1)Tom is bad at swimming. (2)Tom doesn't call out loud for help. (3)The man stands by the river,but he doesn't help Tom. (4)It's dangerous to swim in the river. (5)The underlined sentence means“只有忠告而不予以协助是无济于事。” 【答案】(1)1 (2)0 (3)1 (4)1 (5)1 【解析】【分析】重要讲了Tom游泳游得不好,游泳时差点被淹死,一种路人路过时不协助他反而告诫他,告诫我们只有忠告而不予以协助是无济于事。 (1)细节题。根据He doesn't swim well可知Tom游泳游得不好,故答案对。 (2)细节题。根据He calls out loud for help.可知Tom大声求救了,故答案错误。 (3)细节题。根据A man is just passing by. He doesn't help the boy可知这个男没有协助男孩,故答案对。 (4)细节题。根据It is dangerous to swim in the river.可知在河里游泳是危险,故答案对。 (5)细节题。根据A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责怪)me later.”可知这个男没有救Tom,而在那里指责Tom,无济于事,故答案对。 【点评】考察阅读理解,注意理解句意,从文中仔细寻找答案,选择对答案。 4.根据短文内容,完毕下列小题。 Canadian Geese are large blue and white birds. When autumn comes, they have to fly south where the weather is warmer. The winters are so cold in Canada that the birds will die if they stay there. Last spring, Bill Lishman found sixteen young Canadian Geese on his farm. They had lost their parents. Bill thought, "These young birds won't know what to do in the autumn." He had a small plane and he decided to teach the birds to follow him. All through the summer, he went on short trips in his plane and the young geese flew after him. When the cold weather arrived in the autumn, Bill flew to Virginia in the United States, 600 miles south of his home in Canada. The geese followed him all the way. Bill left the geese in Virginia and he returned home. This spring, Bill was waiting for the birds to come back. They didn't arrive, so Bill flew to Virginia to get them. He looked for them for two weeks, but he couldn't find them. When he arrived back home, he found the geese waiting for him. They had found their way home without him! (1)What will happen to the geese if they stay in Canada in the winter? (2)Where did Bill find sixteen young geese last spring? (3)Is it 600 kilometers from Bill's home to Virginia? (4)How long did it take Bill to look for the geese in Virginia? (5)The geese found their way home by themselves, didn't they? 【答案】(1)They will die. (2)On his farm. (3)No, it isn't. (4)For two weeks. (5)Yes, they did. 【解析】【分析】1.文章第一段The winters are so cold in Canada that the birds will die if they stay there.“加拿大冬天非常冷,假如鸟类在冬天一直待在那里,将会死掉”。故答案为They will die.2.文章第三行Last spring, Bill Lishman found sixteen young Canadian Geese on his farm.“去年春天,Bill Lishman在他农场发现了16只年幼鹅”。故答案为On his farm.3.Bill flew to Virginia in the United States, “Bill飞往美国Virginia ”。 600 miles south of his home in Canada. “在他在加拿大家以南600英里”。文章是600miles,而题目是600 kilometers 。故答案为No, it isn't.4.文章倒数第二行He looked for them for two weeks,“他照顾了他们两周”,故答案为for two weeks。5.题目是一种反义疑问句The geese found their way home by themselves, didn't they?“鹅们自已找到了回家路,是吗”。对反意疑问句回答,无论问题提法怎样,假如事实是肯定,就用yes,事实与否认,就要用no。要尤其注意陈说句部分与否认构造,反意疑问句部分用肯定式提问时,回答yes或no与汉语恰好相反。这种省略回答yes要译成“不”,no要译成“是”。?文章末尾They had found their way home without him!“他们找到了回家路”。故答案Yes, they did.是,他们找到了。 【点评】题目分析,文章细节把握。 5.阅读理解 It was Mother's Day. John was so busy with his work that he couldn't go back home. When he passed by a flower shop in the evening, an idea came to his mind. "I'll send Mom some roses (玫瑰)." While John was picking his flowers, a young man went inside. "How many roses can I get for only five dollars, Madam?" he asked. The assistant (店员) was trying to tell him roses were as expensive as forty dollars a dozen (一打). Maybe he would be happy with carnations (康乃馨). "No, I have to have red roses." He said. "My mom was badly ill last year and I didn't get to spend much time with her. Now I want to get something special, and it has to be roses, because roses are her favorite." After hearing it, John said he would pay the rest (剩余)of the money for the young man. Moved (感动) by both of them, the assistant said, "Well, lovely young men, thirty dollars a dozen, only for you." Taking the roses, the young man almost jumped into the air and ran out of the shop. It was well worth (值得) twenty-five dollars John paid to see the exciting moment. Then John paid for his dozen of roses and told the assistant to send them to his mother. When he walked out, he felt nice. Suddenly he saw the young man crossing the street and going into a park. But soon he realized it was not a park but a cemetery (坟墓). Crying, the young man carefully laid the roses, "Mom, oh, Mom, why didn't I tell you how much I loved you? God, please help me find my mum and tell her I love her." Seeing this, John turned and quickly walked to the shop. He would take the flowers home himself. (1)The assistant tried to ask the young man to buy carnations instead of (替代) roses because _______. A. carnations were special flowers for Mother's Day B. the assistant saved roses for John C. roses were more expensive than carnations D. carnations were nicer than roses (2)John spent _______ altogether (总共) in the flower shop that day. A. $80 B. $75 C. $65 D. $55 (3)The young man cried at the cemetery because he _______. A. had spent all his money on the roses B. wasn't able to tell his mother he loved her by himself C. felt sorry to ask John to pay for his flowers D. didn't get enough money for his sick mother (4)At last John changed his mind and went home because he wanted to _______. A. tell his mother the young man's story B. ask his mother for more money C. tell his mother he loved her by himself D. ask his mother if she liked roses (5)The writer writes the passage to tell us "_______." A. Buy roses for your mother when she is ill B. Send your mother flowers on Mother's Day C. Work hard to get more money for your mother D. Let your mother know how much you love her 【答案】 (1)C (2)D (3)B (4)C (5)D 【解析】【分析】文章大意:母亲节这一天,约翰忙着工作没有回家,于是决定邮寄某些玫瑰花给妈妈,在买花后走出花店看到了一幕,让他变化了决定,决定回家亲自把玫瑰花送给妈妈。 (1)逻辑推理题,根据The assistant (店员) was trying to tell him roses were as expensive as forty dollars a dozen (一打). Maybe he would be happy with carnations (康乃馨). 可知,玫瑰比康乃馨贵,故答案是C。 (2)数字计算题,原价一打40美元,店员被他们感动后决定30月卖给他们,年轻人只有5美元,剩余25美元由约翰垫付,尚有约翰买花了30美元,一共付款55美元,故答案是D。 (3)细节理解题,根据 Mom, oh, Mom, why didn't I tell you how much I loved you? God, please help me find my mum and tell her I love her." 是由于他不可以亲口告诉她,他多么爱妈妈,故答案是B。 (4)逻辑推理题,根据由于约翰听到年轻人哭喊后变化了主意,因此想亲口对妈妈说一声“我爱你”,故答案是C。 (5)逻辑推理题,由于约翰在听了年轻人哭喊后变化主意决定回家,想告诉妈妈,他多么爱她,故答案是D。 【点评】考察阅读理解,本文波及到了细节理解题。数字计算题和逻辑推理题。细节理解题相对简单,一般可以直接在文中找到答案。数字计算题需要根据文中提供数字进行数学计算得出结论。逻辑推理题则需要根据已经有条件按照一定关系推理得到最终结论。 6.阅读理解 How much physical(身体)activity do you do? In the past, your grandparents walked miles to school or to work. They cut wood, carried water or heavy things, washed clothes, worked in the fields, etc. Now we have washing machines, cars and buses. Most of us don't grow vegetables, and parents usually drive their kids wherever they want to go. But your body was designed(被设计)for physical activity, and without enough exercise it starts to slow down and become unhealthy. There are some ways to do physical activity for free. Climb stairs instead of(而不是)using lifts. Walk or ride your bike to school(Don't ask your mum or dad to drive you to school). Play games after class or after school. Practise skills like running, catching, throwing,kicking, hitting,or bouncing a ball. Walk when you talk with a friend, instead of sitting down talking. Walk or run with the dog(If you haven't got one, borrow one from a neighbour). Make and fly a kite. What other ideas can you come up with? You can do a lot of these things by yourself. There are lots of other things that you can do. They may cost some money, and you will have to keep that time free. (1)Who did more physical activity according to Paragraph 1? A. Ourselves. B. Our parents. C. Our grandparents. D. It's difficult to say. (2)Why do we do exercise? A. To run fast. B. To keep fit. C. To be good at sports. D. To eat more. (3)What does the phrase “for free” mean? A. You can do it at any time. B. You can do it at any place. C. You can do it with anyone. D. You can do it without spending money. (4)Which of the following is NOT true? A. Sit when you are talking with friends. B. Play games when you have free time. C. Climbing stairs is better than taking a lift. D. Dogs can help you do exercise. 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)A 【解析】【分析】大意:文章重要简介了体育锻炼重要性和某些免费身体活动。 (1)细节理解题。根据第一段 In the past, your grandparents walked miles to school or to work. 可知,我们爷爷奶奶做运动更多。故选C。 (2)推理判断题。 and without enough exercise it starts to slow down and become unhealthy. 没有足够练习,身体会变得缓慢和不健康,可知锻炼是为了保持健康。故选B。 (3)词义猜测题。根据文中例子爬楼梯、玩游戏跑步、散步等,可知都是免费锻炼,因此for free意思为免费、不花钱。故选D。 (4)细节理解题。根据 Walk when you talk with a friend, instead of sitting down talking.可知,跟朋友聊天时走路,而不是坐下发言,A表述错误。故选A。 【点评】考察阅读理解,首先迅速浏览、分析问题,抓住关键词;另一方面带着问题通读全文,理解文章大意,找到根据,确定答案;最终再检查一遍,保证答案对。 7.阅读理解 Napoga is a girl in Ghana, Africa. It is hard for her family to get clean water. Every morning, she leaves home at half past five to get clean water for her family in a village far away. It takes her six hours to get enough clean water for daily cooking and drinking. She has no time to go to school or to play with her friends. Millions of people in the world are like Napoga. They can't get enough clean water to keep healthy. Earth Day is on April 22. But on all the other days, we must also remember it. The water we use is the most important natural resource on the Earth. Water covers about 75% of the Earth's surface. But most of that is sea water. We can't use it for many things. Fresh water covers only less than 1% of the Earth's surface. You probably feel lucky that your life isn't as hard as Napoga's. But that doesn't mean展开阅读全文
咨信网温馨提示:1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。




七年级英语下册阅读理解练习题基础提高难题汇总含答案.doc



实名认证













自信AI助手
















微信客服
客服QQ
发送邮件
意见反馈



链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/13012877.html