分享
分销 收藏 举报 申诉 / 11
播放页_导航下方通栏广告

类型2021届高考英语二轮复习-增分强化练(十三)阅读理解+完形填空(含解析).doc

  • 上传人:精****
  • 文档编号:2208585
  • 上传时间:2024-05-22
  • 格式:DOC
  • 页数:11
  • 大小:57.54KB
  • 下载积分:8 金币
  • 播放页_非在线预览资源立即下载上方广告
    配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021 高考 英语 二轮 复习 强化 十三 阅读 理解 填空 解析
    资源描述:
    2021届高考英语二轮复习 增分强化练(十三)阅读理解+完形填空(含解析) 2021届高考英语二轮复习 增分强化练(十三)阅读理解+完形填空(含解析) 年级: 姓名: 增分强化练(十三) 阅读理解×2+完形填空 (限时30分钟) Ⅰ.阅读理解 A Paris is a museum city.There are hundreds of museums, big and small.But, most importantly, they are excellent, some of the best on the planet.From the Louvre to the Musée d'Orsay to the Centre Pompidou, you could spend a lifetime wandering the halls of the city's great museums.Here are some of the best museums in Paris. The Louvre The world's ultimate museum is also the biggest one and the most visited.The 35,000 art objects on display are all overshadowed by one single painting—Mona Lisa, in the Renaissance era. Jeu de Paume Set in the Tuileries Gardens next to the Louvre, Jeu de Paume's past lives were of a tennis court and then a museum which housed Impressionist art.Today it is Paris's main photography and video museum.It also occasionally shows art­house films. Musée d'Orsay Housed in a former railway station on the Left Bank of the Seine, the museum opened in 1986 and today houses the planet's largest collection of Impressionist and Post­Impressionist artworks.If you like 19th­century natural landscapes with rural lives and tastes, this is the place to take it all in. Musée du Quai Branly As Paris's main home to non­European art, objects, and culture, this Jean Nouvel­designed museum exhibits a collection of 3,500 pieces, many of which were taken from various countries during the vast period of French Colonialism.There are objects from Quebec and Louisiana from the time when the regions were under French control.There are also Indian sculptures, masks from West Africa and other aesthetic delights. [语篇解读] 本文是一篇应用文。巴黎是个博物馆之都,大大小小的博物馆有上百家,但最重要的是,它们都很出色,是这个星球上最好的一些博物馆。文章主要介绍了四个巴黎最好的博物馆。 1.Which is the best and most admired exhibit in the Louvre? A.Mona Lisa.      B.Renaissance. C.Indian sculptures. D.Unknown. 解析:细节理解题。根据第二段中“The 35,000 art objects on display are all overshadowed by one single painting—Mona Lisa, in the Renaissance era.(展出的35 000件艺术品的光芒都被一幅文艺复兴时期的画作——《蒙娜丽莎》所掩盖)”可知,卢浮宫里最好、最受赞赏的展览是《蒙娜丽莎》。故选A。 答案:A 2.Which museum houses Impressionist art nowadays? A.Jeu de Paume. B.The Louvre. C.Musée d'Orsay. D.Musée du Quai Branly. 解析:细节理解题。根据第四段中“Housed in a former railway station on the Left Bank of the Seine, the museum opened in 1986 and today houses the planet's largest collection of Impressionist and Post­Impressionist artworks.(该博物馆位于塞纳河左岸的一个前火车站,于1986年开放,如今收藏着世界上最大的印象派和后印象派艺术作品)”可知,如今,Musée d'Orsay博物馆收藏印象派作品。故选C。 答案:C 3.Musée du Quai Branly is different from the other three in that ________. A.it houses non­European objects B.it used to be a tennis court C.it shows the 19th­century rural scenery D.it is Paris's largest museum 解析:细节理解题。根据最后一段“As Paris's main home to non­European art, objects, and culture, this Jean Nouvel­designed museum exhibits a collection of 3,500 pieces, many of which were taken from various countries during the vast period of French Colonialism.There are objects from Quebec and Louisiana from the time when the regions were under French control.There are also Indian sculptures, masks from West Africa and other aesthetic delights.(作为巴黎主要的非欧洲艺术、物品和文化的发源地,这个由Jean Nouvel设计的博物馆展出了3 500件藏品,其中很多是在法国殖民时期从不同国家掠走的。还有一些来自魁北克和路易斯安那的物品,它们是在法国控制下的。还有印度雕塑、西非的面具和其他的审美乐趣)”可知,Musée du Quai Branly不同于其他三个博物馆之处在于它陈列着非欧洲物品。故选A。 答案:A B It was unusually quiet in the emergency room on December 25.I didn't think there would be any patients, sighing about having to work on Christmas.Just then five bodies showed up at my desk, a pale woman and four small children. “Are you all sick?” I asked doubtfully. “Yes,” she said weakly and lowered her head. But when it came to descriptions of their presenting problems, things got a little puzzling.Two of the children had headaches, but the headaches weren't accompanied by the normal body language of holding the head or trying to keep it still.Two children had earaches, but only one could tell me which ear was affected.The mother complained of a cough but seemed to work to produce it. Something was wrong, but I didn't say anything but explained that it might be a little while before a doctor saw her.She responded,“Take your time; it's warm in here.” On a hunch (直觉), I checked the chart after the admitting clerk had finished registering the family.No address—they were homeless.The waiting room was warm. I looked out at the family huddled by the Christmas tree.The youngest one was pointing at the television and saying something loudly and excitedly to her mother.The oldest one was looking at the decorations on the Christmas tree. I went back to the nurses' station and mentioned we had a homeless family in the waiting room.The nurses, complaining about working Christmas, turned to compassion for a family just trying to get warm on Christmas.The team went into action, much as we do when there's a medical emergency.But this one was a Christmas emergency. We were all offered a free meal in the hospital cafeteria on Christmas Day, so we claimed that meal and prepared a banquet for our Christmas guests.As seriously as we met the physical needs of the patients that came to us that day, our team worked to meet the needs, and exceed the expectations, of a family who just wanted to be warm on Christmas Day.Later, as the family walked to the door to leave, the four­year­old came running back, gave me a hug and whispered, “Thanks for being our angels today.” [语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了在一个圣诞节的急诊室,一家人因为无家可归所以想装病在医院取暖,受到医院工作人员们的暖心帮助的故事。 4.What did the author learn from the family's descriptions of presenting problems? A.Two of the children had headaches. B.One of the children had earaches. C.The mother pretended to be coughing. D.The whole family were seriously ill. 解析:细节理解题。根据第四段中“But when it came to descriptions of their presenting problems, things got a little puzzling.”和“The mother complained of a cough but seemed to work to produce it.”可知,这位母亲和孩子们在描述问题时很模糊,妈妈抱怨自己咳嗽,但是似乎是故意制造咳嗽一样,所以这位妈妈是在假装咳嗽。故选C。 答案:C 5.The author made sure that the family were homeless by ________. A.asking them some questions B.listening to their introduction C.observing their facial expressions D.checking their registration information 解析:细节理解题。根据第六段中“On a hunch, I checked the chart after the admitting clerk had finished registering the family.No address—they were homeless.”可知,“我”在工作人员登记完这一家人之后检查了表格,发现“No address (没有地址)”,从而知道他们无家可归。故选D。 答案:D 6.After knowing about the homeless family, the nurses ________. A.gave them a medical treatment B.provided them with a big dinner C.prepared a Christmas tree for them D.held a big Christmas party for them 解析:细节理解题。根据第九段中“We were all offered a free meal in the hospital cafeteria on Christmas Day, so we claimed that meal and prepared a banquet for our Christmas guests.”可知,护士们把医院提供给他们的大餐让给了他们的圣诞节客人,这里的Christmas guests是指圣诞节装病想要在医院里取暖的无家可归的一家人,所以选B。 答案:B 7.What can be the best title for the text? A.An Unusual Christmas Emergency B.Warm­hearted and Beautiful Nurse Angels C.Having Christmas Together with a Poor Family D.Receiving Special Christmas Guests in the Waiting Room 解析:标题归纳题。根据第一段中“It was unusually quiet in the emergency room on December 25.I didn't think there would be any patients, sighing about having to work on Christmas.”可知,故事发生在一个圣诞节的急诊室,点题,因为这一家人并不是真的生病,而是因为无家可归所以想装病在医院取暖,所以A项最适合作本文标题,故选A。 答案:A Ⅱ.完形填空 The COVID­19 pandemic (疫情)has left many worrying about the future.However, I've found __1__ in my mother's one simple self­care ritual (仪式) and I have decided not to keep __2__ in a sort of uncertainty. I was __3__ by a single mom who had two kids, two jobs and a mile­long __4__of cleaning, cooking and bill­paying.__5__, she was never seen with a hair out of __6__.Every morning, she'd head to a __7__, lift her chin (下巴) up slightly, a gesture of confidence, and put on lipstick (口红) __8__delivering a forced yet toothy smile.I was too young to __9__ why. My mother __10__ her red lips until the very end.In hospital, she asked me to help walk her to the basin to brush her teeth.I stared at her from behind __11__ she might fall.I was deep in sorrow and uncertainty, tears __12__ down my face.Then suddenly, from behind, I sensed that __13__ gesture.Chin up.Confidence.A second later I heard the click of the __14__. We don't know what's going to happen next.Yet one thing is __15__: When the world falls apart, we've __16__ got unbelievable power to choose.I'm not suggesting we __17__ what's around us but focus on what we can control to __18__ getting knocked around by uncertainty.Get up and shut the door on anything __19__.Just be sure to keep putting that __20__ on. [语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从自己单身妈妈每天在镜子前摆出自信的姿态和涂口红的行为中,学到了虽然世界上的很多东西让人对未来感到担忧,但我们仍然拥有难以置信的选择能力,我们可以关注我们可以控制的事物,以避免被不确定性击倒。站起来,把任何令人沮丧的事情都关在门外。 1.A.beauty B.knowledge C.strength D.evidence 解析:句意:然而,我从母亲的一个简单的自我照顾习惯中找到了力量,我决定不再继续沉浸在某种不确定之中。beauty美丽;knowledge知识;strength力量;evidence证据。结合上文“The COVID­19 pandemic has left many worrying about the future.However, I've found”可知,虽然COVID­19疫情让许多人对未来感到担忧。然而作者却在母亲一个简单的自我照顾习惯中找到了力量,however表示前后的转折,选项strength最符合语境。故选C。 答案:C 2.A.drowning B.dreaming C.praying D.working 解析:句意见上题解析。drowning溺水;dreaming梦想;praying祈祷;working工作。结合下文in a sort of uncertainty可知作者决定不再沉浸在某种不确定之中。drown in “沉浸在”。故选A。 答案:A 3.A.praised B.abused C.abandoned D.raised 解析:句意:我是由一个单亲妈妈抚养长大的,她有两个孩子,两份工作,还有一大堆的清洁工作、做饭和一大串的付账清单。praised称赞;abused虐待;abandoned抛弃;raised抚养。结合下文by a single mom可知,作者是由一个单亲妈妈抚养长大的。故选D。 答案:D 4.A.roll B.pile C.list D.chain 解析:句意见上题解析。roll卷;pile大量;堆;list清单;chain束缚。结合下文“of cleaning, cooking and bill­paying”可知,作者的母亲还有一大堆的清洁工作、做饭和一大串的付账清单。故选C。 答案:C 5.A.Otherwise B.Therefore C.Besides D.However 解析:句意:然而,她从来没有被人看到有一根头发不对劲的地方。Otherwise否则;Therefore因此;Besides而且;However然而。结合上下文语境可知为转折关系,应用however。故选D。 答案:D 6.A.sight B.place C.reach D.balance 解析:句意见上题解析。sight视力;place地方;reach范围;balance平衡。结合上下文,虽然是单亲妈妈,但是她把一切都处理得很好,她从来没有被人看到有一根头发不对劲的地方。out of place “不合适的”。故选B。 答案:B 7.A.mirror B.table C.comer D.wall 解析:句意:每天早上,她都会走到镜子前,微微抬起下巴,这是自信的姿态,在勉强露出露齿的微笑之前还会涂上口红。mirror镜子;table桌子;comer来者;wall墙壁。结合下文put on lipstick可知,妈妈每天早上要走到镜子前涂口红。故选A。 答案:A 8.A.when B.after C.before D.till 解析:句意见上题解析。when当……时候;after在……之后;before在……之前;till直到。妈妈在露出微笑之前还要在嘴巴上涂上口红。表示“在……之前”应用before。故选C。 答案:C 9.A.ask B.realize C.doubt D.advise 解析:句意:我当时太年轻,没有意识到为什么。ask询问;realize意识到;doubt怀疑;advise建议。结合下文why可知,作者当时还太小,没有意识到母亲这么做的原因是什么。故选B。 答案:B 10.A.wore B.bit C.read D.rounded 解析:句意:我的母亲一直到最后都保持着她的红唇。wore戴,穿;bit咬;read阅读;rounded绕行。结合下文her red lips可知,此处指母亲的嘴巴一直保持红红的状态,应用wear。其他选项意思不符合语境。故选A。 答案:A 11.A.convinced B.relaxed C.surprised D.worried 解析:句意:我从后面盯着她,担心她会摔倒。convinced确信;relaxed放松;surprised惊讶;worried担心。结合下文“she might fall”可知,作者担心母亲摔倒。故选D。 答案:D 12.A.streaming B.getting C.pulling D.pointing 解析:句意:我沉浸在悲伤和不确定之中,泪流满面。streaming流动;getting获得;pulling拉;pointing指向。结合上文“I was deep in sorrow and uncertainty, tears”可知,此处指眼泪顺着作者的面颊留下来。故选A。 答案:A 13.A.different B.familiar C.proper D.strange 解析:句意:突然,我从后面感觉到那个熟悉的姿势。different不同的;familiar熟悉的;proper适当的;strange奇怪的。根据第二段中“lift her chin up slightly, a gesture of confidence”可知,这是母亲惯有的姿势,所以作者感到熟悉。故选B。 答案:B 14.A.camera B.door C.lock D.cap 解析:句意:一秒钟后,我听到口红盖子咔嗒一声。camera相机;door门;lock锁;cap盖子。结合第二段中“lift her chin up slightly, a gesture of confidence, and put on lipstick”可知,母亲最后会涂口红,因此作者听到的是口红盖子的咔嗒声。故选D。 答案:D 15.A.easy B.delicate C.sure D.necessary 解析:句意:但有一件事是肯定的,当世界上的很多东西让人对未来感到担忧,我们仍然拥有难以置信的选择能力。easy容易的;delicate精致的;sure肯定的,确信的;necessary必要的。结合上文“We don't know what's going to happen next.Yet one thing is”可知,虽然我们不知道接下来会发生什么。但有一点是肯定的(sure),yet表示转折。故选C。 答案:C 16.A.even B.still C.already D.also 解析:句意见上题解析。even甚至;still仍然;already已经;also而且。结合下文“got unbelievable power to choose”可知,作者认为世界上的很多东西让人对未来感到担忧,但是我们仍然(still)拥有选择的能力。故选B。 答案:B 17.A.ignore B.examine C.favor D.hate 解析:句意:我并不是建议我们忽略我们周围的事物,而是关注我们可以控制的事物,以避免被不确定性击倒。ignore忽视;examine检查;favor帮助;hate憎恨。结合下文“what's around us but focus on what we can control to”可知,作者在解释自己并不是建议忽略周围的事物,而是去关注可以控制的事物。故选A。 答案:A 18.A.practice B.accept C.avoid D.finish 解析:句意见上题解析。practice练习;accept接受;avoid避免;finish结束。结合下文“getting knocked around by uncertainty”可知,关注我们可以控制的事物,是为了避免被不确定性击倒。avoid doing sth.“避免做某事”。故选C。 答案:C 19.A.challenging B.discouraging C.amusing D.thrilling 解析:句意:站起来,把任何令人沮丧的事情都关在门外。challenging有挑战性的;discouraging令人气馁的;amusing有趣的;thrilling令人兴奋的。根据上文“The COVID­19 pandemic has left many worrying about the future.”可知,此处指把令人沮丧的事情都关在门外。其他选项不符合语境。故选B。 答案:B 20.A.power B.coat C.mask D.lipstick 解析:句意:只要记得继续涂口红就可以了。power力量;coat外套;mask面具;lipstick口红。此处呼应第二段中put on lipstick母亲涂口红的行为。故选D。 答案:D
    展开阅读全文
    提示  咨信网温馨提示:
    1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
    2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
    3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
    4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
    5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
    6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

    开通VIP折扣优惠下载文档

    自信AI创作助手
    关于本文
    本文标题:2021届高考英语二轮复习-增分强化练(十三)阅读理解+完形填空(含解析).doc
    链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/2208585.html
    页脚通栏广告

    Copyright ©2010-2025   All Rights Reserved  宁波自信网络信息技术有限公司 版权所有   |  客服电话:0574-28810668    微信客服:咨信网客服    投诉电话:18658249818   

    违法和不良信息举报邮箱:help@zixin.com.cn    文档合作和网站合作邮箱:fuwu@zixin.com.cn    意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com   | 证照中心

    12321jubao.png12321网络举报中心 电话:010-12321  jubao.png中国互联网举报中心 电话:12377   gongan.png浙公网安备33021202000488号  icp.png浙ICP备2021020529号-1 浙B2-20240490   


    关注我们 :微信公众号  抖音  微博  LOFTER               

    自信网络  |  ZixinNetwork