分享
分销 收藏 举报 申诉 / 3
播放页_导航下方通栏广告

类型2021高考英语(湖南专用)大二轮总复习定时训练-10.docx

  • 上传人:精***
  • 文档编号:3823311
  • 上传时间:2024-07-21
  • 格式:DOCX
  • 页数:3
  • 大小:35KB
  • 下载积分:5 金币
  • 播放页_非在线预览资源立即下载上方广告
    配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    创新设计 创新 设计 2021 高考 英语 湖南 专用 二轮 复习 定时 训练 10
    资源描述:
    定时训练(10) Ⅰ.专题特训(介词与介词短语)                    1.Most Americans would prefer to keep their problems ________ themselves, and solve their problems ______ themselves. A.to;by B.by;to C.for;to D.in;on 解析 句意:大多数美国人宁愿有问题自己扛和靠自己解决问题。考查介词。keep sth to oneself=not tell other people about sth不把某事告知别人。如:I'd be grateful if you kept this information to yourself.这事你若能保密则不胜感谢。by oneself “单独地,独自地”。 答案 A 2.She's got the job because she has the advantage ________ others of knowing many languages. A.over B.above C.against D.beyond 解析 句意:她得到了那份工作,由于她有超越其他人的优势,那就是她懂很多种语言。考查介词。have the advantage over sb “赛过某人”为固定搭配。 答案 A 3.We do not think the twelfth five-year plan for our city is practical ________ recent developments. A.in view of B.in favor of C.in case of D.in memory of 解析 句意:就最近的进展状况来看,我们认为我们的第12个5年城市规划是不实际的。考查介词短语。in view of “鉴于,考虑到”。易错选C。混淆了in view of和in case of的含义。 答案 A 4.My daughter is really ________ Weibo these days; she spent hours on it daily. A.up B.into C.onto D.with 解析 考查介词搭配。句意:我女儿最近对微博很着迷,她每天都在上面花费几个小时的时间。be into...意为“对……着迷,热衷于……”。符合语境。故答案选B。 答案 B 5.The lift in that tall building went wrong and got trapped ________ the floors. People in it had no way out and were in panic. A.among B.on C.between D.in 解析 考查介词辨析。句意:那栋高楼的电梯出了故障,被卡在了两层楼之间。困在里面的人没方法出去,他们都很慌张。依据常识可知,电梯应是被卡在任意两层楼之间,表示两者之间应用“between”一词。故答案选C。 答案 C 6.Who is it up ________ decide whether to go or not? A.to to B.or for C.to for D.with to 解析 考查介词。句意:由谁打算去还是不去呢?up to sb to do sth “由某人打算做某事”。 答案 A 7.There is no need for you to go on a diet; you are only slightly overweight ________ your height. A.in case of B.in relation to C.in return for D.in response to 解析 考查介词短语辨析。句意:你没有必要节食,你和你的身高相比,你只是略微超重。In case of万一;in relation to和……相关;in return for作为回报;in response to回应。依据题意可知选B项。 答案 B 8.—What do you mean ________ saying “The boy is overgrowing”? —I mean that he is tall ________ his age. A.about;with B.as to;for C.by;for D.by;to 解析 考查介词的用法。句意:——“The boy is overgrowing”是什么意思?——我的意思是:他比他这个年龄的孩子高。你的意思是什么常用句型“What do you mean by...?”,故第一空填by;其次空表示对于他这个年龄的孩子来说,故用for,所以本题选C项。 答案 C 9.Repair work is ________ progress on the south-bound lane of the highway and will continue until June. A.on B.in C.of D.at 解析 考查介词的用法。进展中常用表达in progress,故本题选B项。 答案 B 10.Some plants can take in carbon dioxide we breathe out and give ________ oxygen to us. A.in case B.in turn C.in return D.in addition 解析 考查介词短语辨析。句意:一些植物能吸取我们呼出的二氧化碳并放出氧气。In case万一;in turn相反;in return作为回报;in addition另外。依据题意可知选C项。 答案 C 11.After the earthquake,the villagers decided to build a monument ________ the rescue workers who lost their lives. A.in search of B.in place of C.in need of D.in memory of 解析 考查介词短语辨析。句意:震后,村民们打算建筑一座纪念碑以纪念那些失去生命的救援工作人员。in search of查找;in place of代替; in need of需要;in memory of纪念,依据句意可知选D项。 答案 D 12.—You must have spoken to him today. —________ I haven't. A.As a matter of fact B.Frankly speaking C.Unluckily D.You're right 解析 考查介词短语辨析。句意: 你今日肯定和他说过话了。实际上,我并没有和他说话。must have done表示对过去的猜想,意为:肯定。As a matter of fact实际上,故选A。Frankly speaking坦白的说;Unluckily不幸的是;You're right.正是这样。 答案 A 13.Mike is kind,determined and full of energy.________,I can't speak too highly of him. A.As a result B.In a word C.By the way D.On the contrary 解析 考查介词短语辨析。句意:麦克是一位和善,有决心并布满活力的人。总之,我怎么表扬他都不过分。In a word总之;as a result结果;by the way顺便说一下;on the contrary相反。依据句意可知选B项。 答案 B 14.I went along thinking nothing ________,just looking at things around me. A.in brief B.in doubt C.in particular D.in harmony 解析 考查介词短语辨析。句意:我始终走着,没特殊想些什么,只是看看四周的东西。in brief简洁扼要地;in doubt 怀疑地;in harmony 和谐地;in particular特殊,尤其。依据句意故选C项。 答案 C 15.After walking a whole day, I was almost ________,not feeling bad, though. A.out of shape B.out of breath C.out of control D.out of order 解析 考查介词短语辨析。句意:走了一成天之后,我几乎喘不起来,但是也不怎么糟糕。Out of shape变形的,走样的,(人)身体不好;out of breath上气不接下气的;out of control失去把握的;out of order次序颠倒的,不整齐的,状态不好的。 答案 B Ⅱ.阅读理解 A 体裁:记叙文 话题:奇迹 时间:10分钟 (2022·滕州一中二模)After a terrible electrical accident,which caused him to become both blind and deaf,the whole world became completely dark and quiet for Robert Edwards for almost ten years.The loss of sight and hearing threw him into such sorrow that he tried a few times to put an end to his life.His family,especially his wife,did their best to tend and comfort him and finally he regained the will to live. One hot summer afternoon,he was taking a walk with a stick near his house when a thunderstorm started all at once.He stood under a large tree to avoid getting wet,but he was struck by the lightning.Witnesses thought he was dead but he woke up some 20 minutes later lying face down in muddy water at the base of the tree.He was trembling badly,but when he opened his eyes,he could hardly believe what he saw:a plough and a wall.When Mrs Edwards came running up to him,shouting to their neighbors to call for help,he could see her and hear her voice for the first time in nearly ten years. The news of Robert regaining his sight and hearing quickly spread,and many doctors came to examine him.Most of them said that he regained his sight and hearing from the shock he got from the lightning.However,none of them could give a convincing answer as to why this should have happened.The only reasonable explanation given by one doctor was that,since Robert lost his sight and hearing as a result of a sudden shock,perhaps,the only way for him to regain them was by another sudden shock. 【语篇导读】 Robert Edwards在10年前的一次可怕的电气事故中,失明失聪,却在一次树下躲雨的时候,被闪电击中,意外地恢复了视力和听力。医生也不能精确     地解释缘由。 1.The reason for Robert's attempts to kill himself was that ________. A.a terrible traffic accident happened to him B.he had to live in a dark and silent world C.he was struck by the lightning once more D.nobody in the world cared about him 解析 细节理解题。由第一段“The loss of sight and hearing...to his life”可知,B项正确。 答案 B 2.What was Robert doing when he was struck by the lightning? A.Sheltering from the rain under a tree. B.Driving a car. C.Taking a walk with a stick. D.Lying on the ground. 解析 细节理解题。由其次段“He stood under a large tree...by the lightning.”可知A项正确。 答案 A 3.What did Robert see first when he regained his sight after the shock? A.His wife. B.His neighbors. C.A plough and a wall. D.Many doctors. 解析 细节理解题。由其次段“...he could hardly believe what he saw:a phough and a wall,”可知,C项正确。 答案 C 4.Which of the following statements is NOT true according to the passage? A.Robert had been deaf and blind for nearly ten years. B.Robert hid himself under the tree for 20 minutes. C.Robert could hear his wife's shouting for help when he woke up. D.The family's love helped Robert regain confidence to live. 解析 细节理解题。由其次段“Witnesses thought he was dead but he woke up some 20 minutes later...”可知B项说法不正确。 答案 B 5.We can infer from the text that ________. A.there was no accurate explanation for Robert's recovery B.many doctors came because Robert was badly injured C.Robert's wife sent for doctors immediately after the shock D.a sudden injury in the head led to Robert's recovery 解析 推理推断题。由最终一段“However,none of them...should have happened.”可知。 答案 A B 体裁:说明文 话题:人生经受 时间:6分钟 Bob Fox arrived in a well-used truck.He brought something to light a fire with,a smoker,a long-handled brush,a metal hive(蜂箱)tool,and a hive. As Bob moved about,he said in a low,calm voice,“You'd be amazed how many people call me with a swarm(一大群)like this;and by the time I come,they've destroyed the whole thing,down to the last bee.” We all shook our heads. Bob said this swarm was impressive,about 15,000 bees.He placed the hive in a proper place.Holding the smoker close to the swarm,Bob pumped the bellows(风箱).Smoke has a calming effect on bees.Bob said this group was easy to deal with.They were heavy with honey,and their main purpose was to hold the group together until they could find a new hive. He continued to smoke the swarm and make the bees fall into the hive.Most bees would only follow the queen to a new living place (yes,she has ladies-in-waiting that tend her every need).By dusk,most of the bees had disappeared into the hive. “Well,it looks like we've got them all,” I looked hopefully in Bob's direction.He paused.“If you don't mind,we'll wait a bit longer,” he said. “They have sent out scouts,and I want to be sure we don't leave any behind.” So we waited.And,look! Scouts returned. If the hive is healthy,the bees will increase in population.When the queen senses that it's time for the hive to split,she will lose weight so she can fly,and then leave the hive with a large part of the bees.The bees left behind will hurry to hatch another queen and rebuild. If one day you find a swarm of bees in your backyard,call a local beekeeper.Then sit back and enjoy the show.Get your camera,because you'll want to share this amazing phenomenon with everyone you know,especially children.And if you've gone this far,you might as well buy a hive of your own.We did. 【语篇导读】 假如你家后院有一窝蜜蜂,你就可以叫来当地的养蜂人,然后你就可以安静地坐着观赏养蜂人是如何娴熟地把大群的蜜蜂魔术般地收入蜂箱。本文叙述的就是养蜂人Bob Fox 逮蜜蜂的过程。 1.Bob thought the bees weren't difficult to handle mainly because ______. A.they were too heavy with honey to move about B.his smoke had a better effect on them C.all of them were heavy in weight D.they didn't find a new hive 解析 考查细节理解。依据第三段最终一句“They were heavy with honey,and their main purpose was to hold the group together until they could find a new hive.”可知,这群蜜蜂在找到新的蜂窝之前会聚集在一起,所以Bob认为这群蜜蜂不难收集。 答案 D 2.Bob wanted to wait a little longer because ______. A.there might be some bees that hadn't come back B.those bees he had sent away didn't return C.the longer he stayed,the more honey he'd collect D.the queen hadn't turned up 解析 考查细节理解。依据第五段可知,Bob认为蜜蜂会派出侦察员,这些侦察员现在可能还没有从外面返回,Bob不想把它们落下。所以A项正确。 答案 A 3.We can infer from the last but one paragraph______. A.there is only one queen in a hive B.the queen will leave if she finds no one supports her C.the queen must keep fit to control others D.fatty queens are not welcome in a hive 解析 考查推理推断。文章的倒数其次段讲到,蜂王感觉到了该分家的时候便会携大批蜜蜂飞走,而剩下的蜜蜂便赶忙孵化另一只蜂王,文中的another queen是解题的关键,据此可推断出,一个蜂窝里应当只有一只蜂王。 答案 A 4.What do we know of Bob Fox? A.He is a local beekeeper. B.He is fond of smoking the bees for fun. C.He usually makes the bees fall into the hive and kills them. D.When people are attacked by a swarm of bees,he'll be called to drive them away. 解析 考查细节理解。文章最终一段第一句话“假如你在你家后院发觉了一窝蜜蜂,就给当地的养蜂人打电话”示意Bob是当地的一位养蜂人,全文对他捕蜂过程的描述也证明白这一点。 答案 A 【长难句解读】 原文 Get your camera,because you'll want to share this amazing phenomenon with everyone you know, especially children. 译文 带上你的相机,由于你会想与你生疏的每一个人尤其是孩子们共享这惊人的现象。 分析 该句是一个祈使句,其中包含一个由because引导的缘由状语从句,在该从句中还有一个省略that的定语从句you know修饰先行词everyone。
    展开阅读全文
    提示  咨信网温馨提示:
    1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
    2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
    3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
    4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
    5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
    6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

    开通VIP折扣优惠下载文档

    自信AI创作助手
    关于本文
    本文标题:2021高考英语(湖南专用)大二轮总复习定时训练-10.docx
    链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/3823311.html
    页脚通栏广告

    Copyright ©2010-2025   All Rights Reserved  宁波自信网络信息技术有限公司 版权所有   |  客服电话:0574-28810668    微信客服:咨信网客服    投诉电话:18658249818   

    违法和不良信息举报邮箱:help@zixin.com.cn    文档合作和网站合作邮箱:fuwu@zixin.com.cn    意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com   | 证照中心

    12321jubao.png12321网络举报中心 电话:010-12321  jubao.png中国互联网举报中心 电话:12377   gongan.png浙公网安备33021202000488号  icp.png浙ICP备2021020529号-1 浙B2-20240490   


    关注我们 :微信公众号  抖音  微博  LOFTER               

    自信网络  |  ZixinNetwork