分享
分销 收藏 举报 申诉 / 25
播放页_导航下方通栏广告

类型中考英语阅读理解选择题.doc

  • 上传人:丰****
  • 文档编号:5217670
  • 上传时间:2024-10-29
  • 格式:DOC
  • 页数:25
  • 大小:200.54KB
  • 下载积分:10 金币
  • 播放页_非在线预览资源立即下载上方广告
    配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    中考 英语 阅读 理解 选择题
    资源描述:
    中考英语阅读理解汇编练习试卷 一、中考英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。     "Today I will give you a special test," said the English teacher with a smile on his face.     All the students sat up straight and waited for the test to begin. The teacher began to give the test papers to all the students. After he finished handing out the test papers, he asked them to begin.     The students were very surprised to see that there was not a question but a black dot (圆点) in the center of the paper. The teacher noticed the students' surprise and said, "I want you to write about what you see there." At the end of the class, the teacher took all the students' answer sheets and read the answers. All of them described the black dot. After reading all the answers, the teacher said, "Here everyone only paid attention to the black dot, but no one wrote about the white paper." The whole class listened silently, because they were afraid to fail in the exam. Then the teacher said, "Don't worry about your marks for this test. I just want you to think about our life. The white paper is like our whole life and the black dot in the center of the paper represents (代表) problems in our daily life".     Our life is a gift given to us by God, with love and care. However, we just pay attention to the problems like illness and poverty, and never see happy things in our life. So we should try to solve our problems and enjoy each moment life gives us. (1)What was in the center of the paper? A. a white dot                         B. a black dot                         C. a question                         D. a gift (2)Which of the following is wrong about the test? A. There was a black dot in the center of the papers. B. Nobody paid attention to the black dot. C. Students should not just care about their marks. D. The students were very surprised when they saw the papers. (3)What did the teacher mainly want to tell his students? A. Our life is a gift given to us by God. B. The black dot doesn't mean any problem in our life. C. Don't worry about the marks for the test. D. We should solve our problems and enjoy each moment in life. (4)What's the Chinese meaning of the underlined word "poverty" in the last paragraph? A. 污染                                     B. 富有                                     C. 贫穷                                     D. 保险 (5)Which is the right order of the story? ①The teacher read all the answers. ②The teacher asked his students not to worry about their marks. ③The teacher wanted his students to think about life. ④The teacher began to hand out the test papers. A. ④①②③                           B. ①②③④                           C. ④①③②                           D. ③②①④ 【答案】 (1)B (2)B (3)D (4)C (5)A 【解析】【分析】主要讲了英语老师给所有学生们一张带有黑色圆点的空白试卷考试,没有学生写白纸,都关注的是黑色圆点,通过这次考试,老师告诉学生们要努力解决我们的问题,享受生活给我们的每一刻。 (1)细节题。根据The students were very surprised to see that there was not a question but a black dot (圆点) in the center of the paper.可知在试卷中心有一个黑色圆点,故选B。 (2)细节题。根据Here everyone only paid attention to the black dot, but no one wrote about the white paper.可知每个人都关注了黑色圆点,没人关注白色试卷,故选B。 (3)细节题。根据So we should try to solve our problems and enjoy each moment life gives us.可知老师告诉学生们要努力解决我们的问题,享受生活给我们的每一刻。故选D。 (4)细节题。根据problems问题,可知poverty意思是贫穷,故选C。 (5)细节题。根据第二段The teacher began to give the test papers to all the students.可知④是第一个;根据第三段第三句At the end of the class, the teacher took all the students' answer sheets and read the answers可知①是第二个;根据第三段第七句Then the teacher said, "Don't worry about your marks for this test.可知②是第三个;根据第三段第八句I just want you to think about our life.可知③是第四个,故选A。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 2.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。     For many years, sales of garlic in California had been little because of the much cheaper garlic from China. This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.     Christopher, a garlic grower in California, is manager of his company and he said, "In a perfect world, we would love to see the tariffs on China."     Tariffs on Chinese garlic rose from 10% to 25% on May 9, 2019, and the reason is that U.S President Donald Trump increased tariffs on Chinese products worth of $200 billion. Since then, Chinese buyers have almost stopped buying soybeans from the United States and American soybean farmers are now getting worried.     Not everyone likes the garlic tariffs in the U.S. Last July Christopher expressed his support on Trump's policy (政策). However, officials from McCormick and Company Inc. didn't agree with the policy. McCormick's CEO, Lawrence told Reuters (路透社) that without Chinese garlic America can't go. Actually ,the trade war (贸易战) between China and America is a sign of American hegemony (霸权), and it will destroy American economy and U.S government will lose its trust from other countries in the world. (1)From the passage we infer (推理) that ________. A. America is buying garlic from China as much as before B. American soybean farmers make money as much as before C. China is still buying crops from America as much as before D. Garlic growers in California are making more money than before (2)Why is less Chinese garlic bought by America this year? A. Because enough garlic is grown in California. B. Because American government has increased tax (税收) on Chinese garlic. C. Because China is not buying soybeans from America. D. Because companies support American government. (3)What does the underlined word "it" in the last paragraph refer to? A. China                       B. the trade                       C. American hegemony                       D. a sign (4)How much tariff did American government increase on Chinese garlic On May 9, 2019? A. 15%                                    B. 25%                                    C. 10%                                    D. 35% (5)According to the passage, who disagrees with the America policy of having tariffs on Chinese products? A. Christopher             B. Donald Trump             C. California garlic growers             D. Lawrence 【答案】 (1)D (2)B (3)C (4)A (5)D 【解析】【分析】主要讲了中美间的贸易战。 (1)细节题。根据This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.可知加利福尼亚的大蒜销售额正在增长,即比以前赚到更多的钱,故选D。 (2)细节题。根据This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.可知美国政府增加了对中国产品的关税,故选B。 (3)细节题。根据前句the trade war (贸易战) between China and America is a sign of American hegemony (霸权)可知中美贸易战是美国霸权的一个标志,美国的霸权将破坏美国经济,所以it代指美国霸权,故选C。 (4)细节题。根据Tariffs on Chinese garlic rose from 10% to 25% on May 9, 2019可知关税增加了10%到25%之间,故选A。 (5)细节题。根据However, officials from McCormick and Company Inc. didn't agree with the policy. McCormick's CEO, Lawrence told Reuters (路透社) that without Chinese garlic America can't go.可知Lawrence不同意美国对中国产品实施关税,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 3.阅读表格,判断下列句子意思与原文是否相符。 Spaceship: Shenzhou V Time: October 15th, 2003 Main events:     Chinese spaceman Yang Liwei was sent up into space. He went around the earth 14 times in his one-day flight. China became the third country to succeed in manned space flight. Spaceship: ShenzhouⅥ Time: October 12th, 2005 Main events:     Chinese spacemen Fei Junlong and Nie Haisheng were both sent up into space. On October 17th, the two Chinese space heroes safely returned to the earth. Spaceship: ShenzhouⅦ Time: September 25th, 2008 Main events:     Chinese spacemen Zhai Zhigang, Liu Boming and Jing Haipeng were sent up into space. Zhai Zhigang made our country's first spacewalk. This spacewalk took about 20 minutes. Spaceship: Shenzhou X Time: June 11th, 2013 Main events:     Chinese spacemen Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang and the second female spacewoman Wang Yaping were sent up into space and connected with the space station Tiangong I. Wang Yaping gave a space lesson about microgravity (微重力) to all Chinese teenagers. This space lesson lasted about 50 minutes. (1)Shenzhou V went around the earth in space 4 times in its one-day flight. (2)Fei Junlong and Nie Haisheng stayed in space for 14 days. (3)Liu Boming made our country's first spacewalk in 2008. (4)The space lesson about microgravity to all Chinese teenagers lasted about fifty minutes. (5)According to the article the Chinese spaceman traveling in space twice is Nie Haisheng. 【答案】 (1)0 (2)0 (3)0 (4)1 (5)1 【解析】【分析】短文大意:这篇短文介绍了神州五号、六号、七号和十号宇宙飞船在哪个时间发生重大事件的情况。 (1)细节理解题。根据第一个表格He went around the earth 14 times in his one-day flight。他在一天的飞行中环游地球14次。可知,不是环行4次。故答案为:错误。 (2)细节理解题。根据第二个表格October 12th, 2005, Chinese spacemen Fei Junlong and Nie Haisheng were both sent up into space. On October 17th, the two Chinese space heroes safely returned to the earth. 2005年10月12日,中国宇航员费俊龙和聂海胜都被送入太空。在10月17日,两位中国太空英雄安全返回地球。可知,他们呆了6天,不是14天。故答案为:错误。 (3)细节理解题。根据第三个表格Zhai Zhigang made our country's first spacewalk. 翟志刚完成了我国第一次太空行走。可知,翟志刚是我国太空行走第一人。故答案为:错误。 (4)细节理解题。根据第四个表格Wang Yaping gave a space lesson about microgravity (微重力) to all Chinese teenagers. This space lesson lasted about 50 minutes. 王亚萍给所有中国青少年上了微重力空间课。这个空间课持续了大约50分钟。故答案为:正确。 (5)细节理解题。根据第二个表格中ShenzhouⅥ, Chinese spacemen Fei Junlong and Nie Haisheng were both sent up into space. 及第四个表格中Shenzhou X , Chinese spacemen Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang and the second female spacewoman Wang Yaping were sent up into space. “神舟六号、中国宇航员费俊龙和聂海胜都被送入太空”,以及第四个表格中“神舟十号、中国宇航员聂海胜、张晓光和第二位女宇航员王亚萍被送入太空”。可知,聂海胜两次进入太空是正确的。故答案为:正确。 【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。我们先阅读短文理解短文大意。然后阅读问题,带着问题仔细阅读短文,根据短文的内容判断问题的正误。 4.阅读理解     Once there was an emperor. He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.     One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. When the emperor heard the nightingale's voice, he said, "Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."     The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully too. The emperor was pleased.     Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time, the emperor was ill and he became very weak. One morning, while lying in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird could not sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.     After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished(爱戴) him for his love and kindness. (1)Why did the little bird stop singing? A. Because she was ill.                                          B. Because she was not free. C. Because she was hungry.                                 D. Because she was too excited. (2)What made the emperor become better and better? A. The robot's beautiful voice.                             B. His men's voice. C. The little bird's nice dance.                              D. The little bird's beautiful song. (3)According to the passage, which of the following is TRUE? A. A little nightingale lived in the emperor's beautiful garden. B. The nightingale went on singing songs for the emperor after she was kept in a cage. C. One day, the robot bird was broken and it couldn't sing. D. The emperor gave up listening to songs after he got sick. (4)What can we learn from the passage? A. If we keep a bird, we can enjoy the beautiful songs. B. Don't make a robot because it can get broken easily. C. A bird can help people get away from illness. D. If we are kind to someone, he or she will be also kind to us. 【答案】 (1)B (2)D (3)A (4)D 【解析】【分析】主要讲了国王因为小夜莺动听的歌声把小鸟关在笼子里,结果小鸟难过不再唱歌,国王让科学家做了一只机器小鸟,一天机器小鸟也不唱歌了,国王病了,原来的小鸟唱了最动听的歌,国王变得越来越好了,并且变得对他的人民友好了。 (1)细节题。根据The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.可知小鸟被关在笼子里不高兴,所以停止唱歌,故选B。 (2)细节题。根据Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.可知小鸟动听的歌曲让国王好起来,故选D。 (3)细节题。根据In the garden, there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.可知小夜莺住在花园里,故选A。 (4)细节题。根据全文可知国王在小夜莺的帮助下慢慢好起来,最终对人民友好,所以我们可以学到如果我们对他人友好,他人也会对我们友好,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 5.阅读理解     Many people might think that if they had more money, then they would be happier in life. For example, people might look at what others have, like expensive clothes or nice cars, and wish they could have the same. But the things that money can buy can not bring happiness to a person for long.        ①    But is that really true? Studies have found that money can, in fact, make people happier.    ②    Instead, it's giving money to others that makes people happy,    ③    It could be buying a homeless person food to eat.    ④    It could be giving money to a person in need. Just think about the last time you used your own money to do something for someone else. How did you feel? Whether it is a small or large amount of money. People feel happier when they give. This is because making someone else happy makes the giver happy, too.     This idea of connecting your happiness to the happiness of others is described as a ubuntu in an African language. There is even a story about a man visiting Africa who asked some kids to race to a nearby tree. My first child to touch the tree would get a sweet treat. Surprising, all the children held hands and ran together. They all touched the tree at the same time. The man asked why they had done this. My children simply said they could only enjoy eating the treat if everyone had one. (1)The writer says that buying things____________. A. can make people worried                                B. can make people nervous C. may lead to sadness for long                          D. may lead to happiness for a short time (2)Where can we best put "But it is not having money that brings happiness." in paragraph 2? A. ①                                         B. ②                                         C. ③                                         D. ④ (3)Why does the writer quote(引用) a story in paragraph 3? A. To explain Africans like sweets.                       B. To show examples are not enough. C. To make the writer's opinion clearer.              D. To express happiness is from children. (4)What does the writer try to tel
    展开阅读全文
    提示  咨信网温馨提示:
    1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
    2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
    3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
    4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
    5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
    6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

    开通VIP折扣优惠下载文档

    自信AI创作助手
    关于本文
    本文标题:中考英语阅读理解选择题.doc
    链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/5217670.html
    页脚通栏广告

    Copyright ©2010-2025   All Rights Reserved  宁波自信网络信息技术有限公司 版权所有   |  客服电话:0574-28810668    微信客服:咨信网客服    投诉电话:18658249818   

    违法和不良信息举报邮箱:help@zixin.com.cn    文档合作和网站合作邮箱:fuwu@zixin.com.cn    意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com   | 证照中心

    12321jubao.png12321网络举报中心 电话:010-12321  jubao.png中国互联网举报中心 电话:12377   gongan.png浙公网安备33021202000488号  icp.png浙ICP备2021020529号-1 浙B2-20240490   


    关注我们 :微信公众号  抖音  微博  LOFTER               

    自信网络  |  ZixinNetwork