-英语八年级英语下册阅读理解经典1.doc
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 英语 年级 下册 阅读 理解 经典
- 资源描述:
-
最新 英语八年级英语下册阅读理解经典1 一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析) 1.阅读理解 My work allows me to live in different countries. Reading books helps me to connect(联系)with my friends and family, and my home country, the UK. Here are just some books that I read a lot. Daddy Long Legs This book follows the story of a young girl Judy, as she goes to university and gets lots of new experiences. This book always reminds me of my mother because she used to read it to me when I was ill in bed. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy This is a science fiction book about a man's adventures(冒险经历)in space. It is really creative and has a very British sense of humor(幽默感). For this reason, it might be a bit difficult for foreigners to understand, but when I read it, I feel a strong connection to my home. When I worked in Japan and the USA, the book was by my side. Harry Potter I'm sure many of you know Harry Potter books! I have read them many times since primary school. I really get lost in the stories. These days I' m reading them again in Germany. The Railway Children. This was one of my favorite books. It was a gift for my 13th birthday from my best friend, so it still strongly reminds me of my childhood(童年). It follows three children and their adventures next to a railway(铁路). (1)Where is the writer from? A. Germany. B. Japan. C. The UK. D. The USA (2)What does the writer think of The Hitchhikers Guide to the Galaxy? A. Simple and fun. B. Fun and creative. C. Difficult to understand. D. Important to British people. (3)Which of the following is the writer reading these days? A. Harry Potter. B. Daddy Long Legs. C. The Railway Children. D. The Hitchhikers Guide to the galaxy. (4)The Railway Children reminds the writer of his childhood because_______________. A. he often read it when he was 13 years old B. his best friend gave it to him as a birthday gift C. he spent most of his childhood next to a railway D. his mother used to read it to him when he was ill 【答案】 (1)C (2)B (3)A (4)D 【解析】【分析】这篇文章以表格的形式,向我们介绍了作者经常读《Daddy Long Legs》等三本书的原因。 (1)细节题。根据Reading books helps me to connect with my family and home country,the UK.可知阅读书籍有助于我与家人和祖国英国建立联系。故选C。 (2)细节题。根据It is really creative and has a very British sense of humor.可知作者认为这本书富于创造性并且具有英式幽默。故选B。 (3)细节题。根据原文《Harry potter》那个表格里提到These days I'm reading thenm again in Germany.可知这些天我又在德国读了一遍。故选A。 (4)细节题。根据当作者生病的时候,作者的妈妈经常唱歌给他听,原文在《Daddy Long Legs》那个表格里,提到···she used to read it to me when I was ill.所以这里应该是给作者读书里的故事,而不是唱歌;铁路上的孩子们使作家想起了他的童年,因为他生病时,母亲常给他读这本书。故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 2.阅读理解 There are millions of stars and planets in space. What's the difference between stars and planets? Stars can give out heat and light, but planets cannot. The sun is one of the stars. Some planets are balls of rock and some are balls of gas. We live on the planet earth. The earth spins around once every day to give us day and night. The earth goes around the sun once every year to give us different seasons. There are eight planets moving around the sun. We call the family of the sun and its planets the solar system. Mercury is the nearest to the sun, so it is very hot. It is the smallest planet. Venus is very bright and hot. It is the nearest to the earth. Mars is covered with orange-red desi and rocks, so it looks like a red star in the sky. It has seasons like the earth. Jupiter has more than 16 moons (卫星)and it is the biggest and heaviest planet. Saturn has more than 22 moons. The other planets, such as Uranus and Neptune, are all very far from the sun and very cold. We need a telescope(望远镜)to see them. (1)The sun can give us . A. heat and water B. heat and light C. light and air D. rock and water (2)The Chinese meaning of "spin around" is . A. 飞行 B. 行驶 C. 环绕 D. 旋转 (3)The earth goes around once every year to give us different seasons. A. the moon B. Mars C. Jupiter D. the sun (4)Mars looks red in the sky because . A. it is covered with orange- red dust and rocks B. it has seasons like the earth C. it is the nearest to the earth D. it is covered with red water and dust (5)Which is NOT true according to the passage? A. Jupiter is the biggest and heaviest planet. B. Uranus is very far from the sun and very cold. C. The revolution (公转)of the earth gives us different seasons. D. We call the family of the sun and its planets the Milky Way. 【答案】 (1)B (2)D (3)D (4)A (5)D 【解析】【分析】文章大意:介绍了太阳星系的基本构成。 (1)细节理解题。根据文中的语句Stars can give out heat and light, but planets cannot.与 The sun is one of the stars.理解可知,太阳是恒星,可以发热与发光,故选B。 (2)词义理解题。根据文中的语句The earth spins around once every day to give us day and night. 地球每天旋转一圈,给我们一天又一夜。理解可知,spin的含义是旋转,故选D。 (3)细节理解题。根据文中的语句The earth goes around the sun once every year to give us different seasons.理解可知,地球每年绕太阳一周,给我们不同的季节。故选D。 (4)细节理解题。根据文中的语句 Mars is covered with orange-red desi and rocks, so it looks like a red star in the sky.理解可知,火星上覆盖着橙红色的德西和岩石,所以它看起来就像天空中的一颗红星。故选A。 (5)理解判断题。根据文中的语句 There are eight planets moving around the sun. We call the family of the sun and its planets the solar system. 理解可知,我们称太阳及其行星为太阳系。故选D。 【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。 3.阅读理解 When I was a child, my parents always told me that I should never talk to strangers. This was part of a whole list of things I should never do: Never accept food or candy from strangers, never get in a car with strangers, and so on. They think strangers may do something harmful to us. But if we didn't start a conversation with strangers, we'd never make new friends. We'd never get a job. We may miss the happiness that comes from talking with strangers. And the more people you know, the more chances you can get. The following passage offers you some advice on how to break the ice. Don't just look at your shoes. Go and say "Hi" to that new guy. It will be easier to break the ice if you know more about different cultures. British: Beautiful day, isn't it? The weather in Britain is changeable. So, it is one of the topics the British care most about. And there's a simple rule: Say "Yes" whether you agree with the person's idea on the weather or not. That's because the British start a conversation using the weather so that they can continue their talk. French: Where did you go on holiday? To talk with a French person, the safest way is to ask about his or her last holiday. French students enjoy a 10-to-15-day holiday every two months. French employees(雇员) get more than one and a half months of holidays every year. American: So, where are you from? The US is so big and people move so often that place is always a source(来源) of talk. You can try to find a connection with the place they're from. For example, if someone is from Los Angeles, you could say, "Oh, I have a friend who studied there." (1)The writer's parents tell him not to talk to strangers because ______. A. it was dangerous B. the writer didn't like to talk with strangers C. it was part of the life D. the writer's parents were afraid to talk with strangers (2)The underlined phrase "break the ice" probably means ______. A. put the ice into pieces B. offer a chance to talk C. play an interesting game D. give others some help (3)The passage is mainly about how to ______. A. get a good job B. know more about different cultures C. get along with a stranger D. start a conversation with a stranger 【答案】 (1)A (2)B (3)D 【解析】【分析】短文大意;父母告诉我们陌生人很危险,但是朋友都是从不认识到认识,文章给出了一些建议,关于如何和陌生人成为朋友,比如主动打招呼,谈论天气,去哪里度假等。 (1)细节题。根据文章提到的 They think strangers may do something harmful to us. 可知,陌生人很危险,故选A。 (2)推断题。根据文章提到的 It will be easier to break the ice if you know more about different cultures. 可知,划横线单词的意义为找到和他人说话的机会,故选B。 (3)主旨题。根据文章主要介绍了如何与陌生人成为朋友,可知文章是关于和陌生人交谈,故选D。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。 4.阅读理解 "What! You too? I thought I was the only one." Have you ever said this to someone? If so, you may have ended up becoming friends with this person. It seemed that similarity often helps form friendships. The Greek philosopher(哲学家) Aristotle once said, "Some define(下定义) friendship as a matter of similarity. They say that we love those who are like ourselves." Now, there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends have similar brains, Scientific American reported. The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match. Meanwhile, scientists studied their brains and recorded their brain activity. According to their study, friends who watched the same video clips reacted in similar ways. Similar parts of their brains lit up while watching the videos, especially parts that were connected with motivation(动力), learning and memory. However, people who weren't friends had different reactions to the same clips. "Having close friends whose brains react like ours may be rewarding because it makes one's won values, opinions, and interests strength," scientist Carolyn Parkinson told Business Insider. But brain similarity is not the only thing that can result in friendship. Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone. They did an experiment with first-year college students who met in class for the first time. In this experiment, students who sat in neighbouring seats were more likely to become friends. (1)What does "this idea" in Paragraph 3 refer to? A. Many friendships start with small chats. B. Friends try to develop similarities between themselves. C. People with similarities may become friends D. We like those who like us first. (2)The 42 university students in the experiment_____________. A. are all from the University of California B. were close friends before the experiment C. watched the same set of videos D. reacted differently from each other (3)What did the study of the students' brains show? A. They had watched the same video clips. B. Friends had similar reactions to the same clips. C. Watching videos improves one's memory. D. It's good to have friends who react similarly. (4)According to the story , what else may help build friendship? A. Being fun and helpful B. Studying at the same college. C. Having similar appearances D. Being physically close. (5)The best title of the passage is "__________" A. What is friendship B. Friends can think alike C. An experiment about friendship D. How can we build friendship 【答案】 (1)C (2)C (3)B (4)D (5)B 【解析】【分析】这是一篇说明文,主要告诉我们相似的人或者距离较近的人更容易成为朋友。 (1)细节理解题,根据 Now , there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends have similar brains, Scientific American reported.现在,有一些科学背后的想法。据“科学美国人"报道,加州大学的科学家们说,朋友们也有类似的大脑,可知这里this idea是指有相似之处的人可能会成为朋友,故选C。 (2)细节理解题,根据 The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match.科学家们邀请了42名大学生参加一项实验。每个学生都观看了相同的一组视频,其中包括一部喜剧、一场讨论和一场足球比赛,可知答案,故选C。 (3)细节理解题,根据 According to their study, friends who watched the same video clips reacted in similar ways. 根据他们的研究,看过相同视频片段的朋友也会有类似的反应,可知答案,故选B。 (4)细节理解题,根据 Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close yo are to someone. 德国莱比锡大学(UniversityofLeipzig) 的科学家们发现,友谊也是建立在身体上与某人有多亲密的基础上的,和 In this experiment, students who sat in neighbouring seats were more likely to become friends.在这个实验中,坐在相邻座位上的学生更有可能成为朋友,可知坐得近的学生更可能成为朋友,故选D。 (5)主旨大意题,结合文章大意主要讲述的是相似常常有助于建立友谊,希腊哲学家(哲学家)亚里士多德曾经说过,有些人把友谊定义为相似之处。他们说我们爱那些和我们一样的人。可知朋友可以有相同的想法,故选B。 【点评】考查阅读理解能力,细节理解题要在文章中找到原句和细节,选出正确答案;主旨大意题要掌握文章大意,了解作者的写作意图,找到关键词,选出最佳答案。 5.阅读理解 We all know that smiling is a kind of body language. In fact, it is not just a body language. It also has some different benefits. Let's learn about the benefits of smiling. First of all, smiling can reduce stress. Although it's not easy to keep smiling when you are in stressful situations, smiling can reduce stress. That's true. Sometimes, smiling can help people get rid of stress. Even listening to others' laughter and seeing smiling faces can help you keep calm and relaxed. Secondly, smiling is good for your health. For example, it can strengthen your immune(消化) system. It's said that keeping smiling can help you fight against many kinds of diseases. That's why we often advise some patients to be happy and keep smiling. Thirdly, smiling can improve your mood. Next time you are feeling down, try putting on a smile. And then your mood will change for the better. Lastly, smiling can help you make friends easily. When you smile at others, they usually regard you as a polite and friendly person. Then they are willing to make friends with you. Therefore, no matter what happens, please keep smiling every day. (1)How many benefits are mentioned in the passage? A. Three B. Four C. Five D. Six (2)What do the underlined words "get rid of" probably mean in Chinese? A. 增加 B. 升高 C. 消除 D. 替代 (3)According to the passage, what can make you feel relaxed? ①listen to others' laughter ②see smiling faces ③strengthen your immune system A. ①③ B. ①② C. ②③ D. ①②③ (4)After reading the passage, we advise some patients to keep smiling because___________. A. it can reduce their stress B. it is good for their health C. it can improve their mood D. it can help them forget their diseases (5)What's the best title for the passage? A. Benefits of smiling B. Way展开阅读全文
咨信网温馨提示:1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。




-英语八年级英语下册阅读理解经典1.doc



实名认证













自信AI助手
















微信客服
客服QQ
发送邮件
意见反馈



链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/5159764.html