内蒙古赤峰二中2021届高三英语下学期第一次月考试题.doc
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古 赤峰 2021 届高三 英语 下学 第一次 月考 试题
- 资源描述:
-
内蒙古赤峰二中2021届高三英语下学期第一次月考试题 内蒙古赤峰二中2021届高三英语下学期第一次月考试题 年级: 姓名: 28 内蒙古赤峰二中2021届高三英语下学期第一次月考试题(含解析) 试时间:100分钟 第一部分听力略 第二部分 阅读(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分40分) 阅读下列短文,从每题所给的A: B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 A Perhaps you are a corporate manager who is about to attend a few business dinners in China, or maybe you are meeting your significant other' s family at a dinner in Shanghai. Either way, you can be sure that lots of drinking is involved during these Chinese social events. What you will be drinking. Baijiu- Also called sorghum wine, baijiu is the drink of choice for business dinners in China.The most popular brand of baijiu is Maotai , which can be as strong as 60% alcohol-by-volume(compared to an average vodka at 40% ABV). Red wine-Red wine has increased in popularity at Chinese dinner tables in recent years along with the rising interest in luxury goods. Beer-Popular Chinese beer brands include Tsingtao and Harbin Beer, which are crisp, refreshing lagers(淡啤酒) that can cool the burning sensations from drinking baijiu. Courage, quantity, and quality It's perfectly all right if you get drunk, and if you leave sober, your hosts might think they've failed to show the proper hospitality. The bottom line is, it's best if you drink whatever they give you. This is called jiudan-“drink courage". Of course, having jiudan doesn't automatically mean you have a good jiuliang-“drinking capacity" or the ability to hold your drink. But this really doesn't matter, as long as you have good jiupin-“drink manners" or the way you behave when drunk. Ideally you'll have all three, but if you don't, the first one is the most important. General etiquette When clinking glasses, the junior people should always hold their glasses lower than those of senior folks. Also, if you are late for the party, you are expected to punish yourself by drinking. Lastly, it is considered extremely rude to refuse a drink after someone toasts you. Of course, “drying your glass" is considered the utmost respect at the dinner table. 1. What is beer more likely to serve as at Chinese dinner tables? A. Appetizer. B. Primary drink. C. Secondary drink. D. After-dinner drink. 2. What policy should you follow when drinking in China? A. Under no circumstances should you get drunk. B. If you don't love the drink offered, you can say no. C. You have to get drunk to show respect for your host D. Drink courage matters most when you drink with others. 3. What is the proper behavior for a young adult over 18 at Chinese dinner tables? A. Refusing a drink if you don't want it. B. Drinking yourself under the table when late. C. Holding your glass lower when toasting seniors. D. Toasting seniors as many times as you can. 【答案】1. C 2. D 3. C 【解析】 【分析】这是一篇说明文。文章对中国的酒桌文化进行了详细介绍。 【详解】1.细节理解题。根据What you will be drinking部分第三段“Beer-Popular Chinese beer brands include Tsingtao and Harbin Beer, which are crisp, refreshing lagers(淡啤酒) that can cool the burning sensations from drinking baijiu.”(受欢迎的中国啤酒品牌包括青岛啤酒和哈尔滨啤酒,这两种啤酒是爽口、清爽的窖藏啤酒,可以缓解喝白酒时的灼烧感。)可知,啤酒是在喝了白酒之后喝的,根据What you will be drinking部分第一段“Baijiu- Also called sorghum wine, baijiu is the drink of choice for business dinners in China.”(白酒——也叫高粱酒,在中国,白酒是商务晚宴的首选饮料。)可知,在中国人的餐桌上,白酒是首选饮料,啤酒属于第二道饮料。故选C。 2.细节理解题。根据Courage, quantity, and quality部分第二段第一句和第二句The bottom line is, it's best if you drink whatever they give you. This is called jiudan-“drink courage".(最重要的是,他们给你什么你就喝什么。这叫做酒胆。)可知,在中国,和别人喝酒时酒胆是最重要的。故选D。 3.细节理解题。根据General etiquette部分第一段第一句“When clinking glasses, the junior people should always hold their glasses lower than those of senior folks.”(碰杯时,资历较浅的人杯子举得要比资历较深的人低。)可知,年满十八岁的成年人在中国酒桌上的恰当行为是向长辈敬酒时要把酒杯举得低于对方。故选C。 B I didn't like his looks and hated doing business with him, but I needed the money.He was the first customer to come through the door of my new timber(木材)yard.The moment he came, his strangely twisted and scarred face repelled me. He was in his late twenties, slight of build, and he held his head low throughout the trade.In checking his credit rating, I found that Frank Dandridge was a qualified cement finisher and concrete contractor. The frequency of Frank's trips to the yard increased.Sometimes I had the feeling that he wanted to talk to me on a personal basis but was hesitant to do so.Then one morning Frank Dandridge came in to make a purchase.When his order was completed and put into his truck, he scanned his load and headed back into the office.Naturally, I guessed something was wrong.As I followed him into the office, I was ready to defend the quality of my goods. Neither of us spoke for a long minute.At last he said, "Do you remember a Mrs Standish who once worked for you as a bookkeeper?" "I do, indeed.That was years ago." "And do you remember her son, who accidentally shot himself in the face while hunting?" Of course, I remembered the little boy, who bravely returned to school, enduring the teasing of his thoughtless classmates about his artificial eye and scarred face. "Well, then," Dandridge continued, "you must remember how you used to visit the boy after the accident and bring him toys and ice cream and draw funny animal pictures to make him laugh." That was eighteen years ago, but I've never forgotten.Frank Dandridge was obviously that boy. "But, Frankie," I protested, "why didn't you tell me who you were that first day?" "Well, from the moment I read your advertisement in the paper, I decided to be your first customer to express my gratitude in this way for the help you gave me so long ago." I looked at him now and for the first time I did not see scars.I saw his kindness, his desire to be friendly, and I recognized a brighter radiance(光辉)in his personality. 4. What does the underlined word "repelled" in paragraph 1 probably mean? A. Delighted. B. Comforted. C. Disgusted. D. Confused. 5. What happened to Mrs Standish's son? A. He was greatly encouraged by others' friendliness. B. He became aggressive to those who made fun of him. C. He didn't dare to go to school because of his scarred face. D. He wasn't well treated by his classmates after the accident. 6. Why didn't Dandridge tell the author who he was that first day? A. He wanted to see whether the author still remembered him. B. He was busy and could not find time to chat with the author. C. He was sure that the author would recognize him the next time. D. He wanted to support the author's business as a common customer. 7. What can we infer from the text? A. The author often sold goods of poor quality. B. The boy's appearance had changed a lot. C. The author pretended not to recognize the boy. D. Mrs Standish didn't remember the author any more. 【答案】4. C 5. D 6. D 7. B 【解析】 本文是一篇记叙文,讲述了多年以前作者帮助过的一个把脸弄伤的小男孩长大后以普通客户的身份来到作者公司表达感谢的故事。 【4题详解】 词义猜测题。根据划线词前的“I didn't like his looks and hated doing business with him”可知,我不喜欢他的长相,也讨厌和他做生意,因此此处是说他那扭曲的疤痕脸就让我感到厌恶,由此可知划线词词义为“使厌恶、反感”,故选C。 【5题详解】 细节理解题。根据倒数第七段“"And do you remember her son, who accidentally shot himself in the face while hunting?"”(“你还记得她儿子打猎时不小心弄伤了自己的脸吗?”)及倒数第六段“Of course, I remembered the little boy, who bravely returned to school, enduring the teasing of his thoughtless classmates about his artificial eye and scarred face.”(当然,我记得那个小男孩,他勇敢地回到学校,忍受着同学们对他的假眼和伤痕累累的脸的嘲笑)可知,坦迪什太太的儿子意外弄伤自己的脸后,同学们对他并不友好,故选D。 【6题详解】 推理判断题。根据倒数第三段“"But, Frankie," I protested, "why didn't you tell me who you were that first day?"”(“但是,弗兰基,”我抗议道,“你为什么不第一天就告诉我你是谁?”)及倒数第二段“"Well, from the moment I read your advertisement in the paper, I decided to be your first customer to express my gratitude in this way for the help you gave me so long ago."”(“好吧,从我在报纸上看到贵公司广告的那一刻起,我就决定成为贵公司的第一位顾客,以这种方式对贵公司很久以前给予我的帮助表示感谢”)可知,丹德里奇在第一天没有向作者表明自己的真实身份是因为他想以普通客户的身份支持作者的生意,故选D。 【7题详解】 推理判断题。根据倒数第四段“That was eighteen years ago, but I've never forgotten.Frank Dandridge was obviously that boy.”(那是18年前的事了,但我从未忘记。弗兰克·丹德里奇显然就是那个男孩)再结合上文讲的“丹德里奇以一位普通客户的身份来到作者的公司,作者却未能认出他”这一情节可知,弗兰克·丹德里奇的外表有了很大的变化,故选B。 C Embroidery(刺绣)is an important art form in Chinese culture.People often embroider handkerchiefs,bed covers,tablecloths and dresses.Shu embroidery is one of the most famous embroidery styles in China.It's known for its strong expression and smooth needlework. The characteristics are greatly influenced by geographical environment,customs and cultures.Called the“Land of Abundance”,Sichuan province is rich in grain production.The people of this area also enjoy a slow lifestyle.So when embroidering,they are usually patient and willing to spend time pursuing the form’s complexity and elegance.This could also be a reason why Shu embroidery was listed as a national-level intangible cultural heritage in 2006. Making beautiful Shu embroidery products is never easy. It requires superb workmanship.Meng Dezhi,59,was born to a family of embroiderers.She was one of the most talented employees at the Chengdu Shu embroidery factory.Even so,the long and repetitive nature of the process often challenges her.And in winter,when her hands and feet are freezing,things become more difficult.But her love for the work has encouraged Meng to continue.Even for an experienced master like Meng,finishing a piece requires several days or even a few months. “These experiences may sometimes discourage me,but the love for Shu embroidery always gives me motivation to continue,”said Meng. Meng has also popularized the culture of Shu embroidery when the tradition was at risk of declining. Many cheap products are made by modern machines.In 2005,the factory Meng worked in was forced to close.To make a living and pass along the traditional technique,Meng rented a small space of 10 square meters to teach Shu embroidery skills to the kids and young people. “In the early days,I set up the company just for survival,but now I really feel that I have the responsibility to pass on Shu embroidery skills to young people.”“It is like sowing a seed—who knows which of them will become an inheritor(继承人)or guardian of our culture in the future?”she told China Daily. 8. What is special about Shu embroidery? A. It mainly features images of animals. B. It is complex and delicate in workmanship. C. It affects local lifestyles in Sichuan province. D. It’s developed from traditional Chinese paintings. 9. What makes Meng Dezhi stick to embroidering? A. The nature of Shu embroidery. B. The passion for Shu embroidery. C The influence of her family tradition. D. The profits from Shu embroidery products. 10. What does the underlined word“It”in the last paragraph refer to? A. Setting up a company for a living. B. Renting a 10-square-meter space. C. Making cheap products with modern machines. D. Teaching Shu embroidery skills to the young generation. 11. Which of the following can be the best title for the text? A. Art Made with Modem Machines B. The History of Shu Embroidery C. Passing on Needlepoint Perfection D. A Talented Shu Embroidery Employee 【答案】8. B 9. B 10. D 11. C 【解析】 这是一篇说明文。本文主要讲述蜀绣传承,蜀绣是中国最著名的刺绣之一,也是中华文化的一种重要的艺术形式,蜀绣被列为国家级非物质文化遗产。 【8题详解】 细节理解题。由第二段“So when embroidering, they are usually patient and willing to spend time pursuing the form’s complexity and elegance.( 所以在刺绣时,她们往往是耐心的,愿意花时间追求形式的复杂和优雅。)”可知,蜀绣的做工复杂而又精致。故选B。 【9题详解】 细节理解题。由第四段“But her love for the work has encouraged Meng to continue.( 但她对这份工作的热爱激励着Meng继续下去。)”和第五段也再次提到“the love for Shu embroidery always gives me motivation to continue(对蜀绣的热爱一直是我继续下去的动力)”可知,虽然蜀绣制作很不容易,但 Meng 对蜀绣的热爱让她坚持了下来。故选B。 【10题详解】 词句猜测题。根据上文“I really feel that I have the responsibility to pass on Shu embroidery skills to young people(我真的觉得我有责任把蜀绣技艺传给年轻人)”可知,it所在的句子意思是“向年轻人传授蜀绣技艺就像播下一颗种子,谁知道他们中谁会成为我们文化的继承者或守护者?”It 在此是指“向年轻人传授蜀绣技艺”。故选D。 【11题详解】 主旨大意题。本文主要讲述蜀绣的特点和Meng对于此项技艺的传承,选项C. Passing on Needlepoint Perfection(传承针尖下的完美)形象地体现了文章中心,故应为最佳标题。故选C。 D It should be one of the main goals in today’s society to reduce plastic consumption. Though many of us believe that recycling will solve the problem, and continue using plastic, it’s actually the opposite. In 2013, 254 million tons of trash was produced in the U.S. alone, and only around 30% was recycled. This means that the rest ended up in a landfill and will stay there for up to 1000 years. Recently, China has stopped importing trash from all over the world. Before this, over 30% of the world’s waste would end up in China, causing a popular belief that Asian countries are those responsible for creating the majority of the waste in the world. Now, Asian countries, including Vietnam and Thailand, are looking for new ways to avoid plastic. One of those ideas was a new, eco-friendly way to pack their goods by avoiding plastic packaging. One of the Perfect Homes Chiangmai’s team members noticed a creative way to reduce plastic that a supermarket called Rimping Supermarket was using and decided to take photos of their shelves with his phone. Little did he know that people from all around the world would absolutely love this idea. “I just popped in to get a few items while we were waiting to sign some contracts(合同) with our lawyer, who was delayed. When I noticed the vegetables wrapped in banana leaves and simply liked the idea, I took a few pictures and posted them online” he said. With more than 3.5 million views and over 17 thousand shares, the idea became something people can encourage more supermarkets to implement(贯彻). Some have noticed that not everything on the shelves is completely plastic-free, to which the supermarket responded that they are taking one step at a time, but it’s not that easy. Many products come to the supermarkets pre-packaged and many companies are interested in wrapping their produce in plastic since it is the cheapest and the easiest option. It’s now up to the shoppers to show the supermarket which they prefer. If every one opts for the banana leaf packaging, they will stop stocking the items in plastic. 12. What can we infer about recycling from paragraph 1? A. The author thinks highly of recycling B. The US did a great job in recycling in 2013 C. Recycling has failed to solve the plastic problem D. Recycling helps a lot in reducing plastic consumption 13. Why did the man go to Rimping Supermarket ? A. To take photos of their shelves B. To meet with their lawyer there C. To buy some items D. To sign some contracts with the supermarket. 14. What does the underline phrase“ opts for ”in the last paragraph probably mean? A. Doubts B. Discusses C. Dislikes D. Chooses 15. What is the best title of the passage? A. Leaf Packaging Goes Viral B. Reducing Plastic Consumption C. Recycling Avoids Plastic Packaging D. A Good Option Makes A Difference 【答案】12. C 13. C 14. D 15. D 【解析】 这是一篇说明文。主要介绍了减少塑料消费应该成为当今社会的主要目标之一。文章提到一种用香蕉叶来包装的方法,但能否成功取决于消费者。 【12题详解】 推理判断题。根据文章第一段“In 2013, 254 million tons of trash was produced in the U.S. alone, and only around 30% was recycled.”(2013年,仅美国就产生了2.54亿吨垃圾,其中只有约30%被回收。)可推断,垃圾回收不能解决塑料问题。展开阅读全文
咨信网温馨提示:1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。




内蒙古赤峰二中2021届高三英语下学期第一次月考试题.doc



实名认证













自信AI助手
















微信客服
客服QQ
发送邮件
意见反馈



链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/2267135.html