2025年高三英语知识点突破检测题.doc
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2025 年高 英语 知识点 突破 检测
- 资源描述:
-
第一部分 必修四 Unit 3 Ⅰ.语法单句填空 1.(·新课标全国Ⅰ改编)The sunlight is white and blinding, ________(throw) hardedged shadows on the ground. 答案:throwing 考察非谓语动词。句意:阳光明亮而耀眼,在地上投射出轮廓清晰的影子。throw这一动作和主语sunlight之间是积极关系,且强调一种自然的成果,因此应用动词-ing的积极形式。 2.(·四川改编)It's surprising that your brother pick ________ Russian so quickly—he hasn't lived there very long. 答案:up 句意:真令人惊讶,你哥哥这样快就学会了俄语——他在那没住多长时间。pick up捡起,捡起,学会。 3.There appeared an ________(astonish) look on her face on hearing the ________(astonish) story. 答案:astonished; astonishing 考察非谓语动词。句意:听了那个令人吃惊的故事,她的脸上露出吃惊的表情。表达情感变化的动词的过去分词常用来修饰阐明人或人的表情(look,expression)、声音(voice)、微笑(smile)等,此类动词的-ing形式常用来修饰阐明事物。 4.________(convince) of his honesty, we decided to depend on him ________(carry) out the secret order. 答案:Convinced; to carry 考察非谓语动词。句意:由于坚信他的诚实,因此我们决定依托他来执行这道密令。be convinced of坚信,确信,在此处作原因状语,要用过去分词形式;carry out执行;depend on sb. to do sth.依托某人做某事,为固定句型。 5.In a sports team each player has a clear role,and there are few occasions ________ members are uncertain of their roles. 答案:when 句意:在一种运动队中每位队员均有清晰的角色意识,在很少场所下会出现队员不清晰自己角色的状况。occasion表达“场所;(重大的)时刻(节),时机,机会”。 6.Life is by no means perfect since difficulties are unavoidable, but I ________(convince) that life is 10 percent what happens but 90 percent how we react to it. 答案:am convinced 句意:由于困难无法避免,因此生活绝不也许完美,不过我相信生活的美好程度有百分之十取决于所发生的事情, 其他的百分之九十取决于我们看待这些事情的态度。be convinced that...“相信……,坚信……”符合句意。 7. will still be a difficult year for some people, ________ particular those facing the continuing effects of the bad economy. 答案:in 句意:对某些人来说,将仍然会是艰难的一年,尤其是那些受经济不景气持续影响的人。 8.Provide your doctor with a detailed medical history ________ he can give you accurate treatment. 答案:so that 考察状语从句。句意:提供应你的医生一份详尽的病历,以便他可以给你精确的治疗。so that引导目的状语从句,意为“以便,为了”,符合句意。 9.By the time the girl comes back to life, scientists probably ________(discover) a cure for this incurable disease. 答案:will have discovered 考察动词的时态。句意为:到这个女孩清醒过来时,科学家们也许已经找到了治疗这种不治之症的措施。根据句意可知,此处应用未来完毕时。 10.(·山东改编)There is no simple answer, ________ is often the case in science. 答案:as 句意为:科学往往如此,它没有一种简单的答案。 Ⅱ.阅读理解 (·东北三省四市第一次联考) In the past, they were laughed at for being eggheads(书呆子) wearing glasses with a passion for the pointless. But now, being a member of their group has become a source of pride, with Collins online dictionary naming the term “geek” as UK's “Word of the Year” on December 16. “Geek” tops the list for because of its “positive makeover”, a spokeswoman for Collins Dictionary told The Scotsman newspaper. The word originally appeared in the 19th century as a variant(变形) of “geck”, meaning “a simpleton(傻瓜)”. “In the 1980s, the word still had a negative meaning, referring to someone who was boring and socially awkward. However, from the late 20th century, due to the increasing importance of technology in society, the word has come to mean a clever, switchedon and cool person,” noted The Scotsman. In September, the dictionary changed the main definition of “geek” from “someone preoccupied with computing” to “a person who is very knowledgeable and enthusiastic about a specific subject”. “‘Geek’ is a great example of a word that has evolved from having a negative meaning to having a positive one,” Ian Brookes, consultant editor to Collins Dictionary told The Guardian. “This change in meaning represents a positive change in views of specialist expertise(专长,专业知识), and is a result of the influence of technology on people's lives.” The Telegraph's John Bingham believes that the transformation of the word was helped along by the success of the US movie The Social Network, about the creation of the US website Facebook. “Commentators said the film showed that it had become fashionable to be a geek”, Bingham wrote. 文章大意:本文是一篇阐明文。戴着瓶底眼镜的书呆子们曾经被讥笑为无用的“geek”,然而时代在变化,咸鱼也有翻身的一天!柯林斯字典给了这个词一种全新的、积极的含义。 1.The underlined word “makeover” in the second paragraph is closest in meaning to ________. A.evolution B.result C.influence D.response 答案:A 词义猜测题。根据文章第一段的第二句“But now, being a member of their group has become a source of pride, with Collins online dictionary naming the term ‘geek’ as UK's ‘Word of the Year’ on December 16.”和第三段“The word originally appeared in the 19th century as a variant(变形) of ‘geck’, meaning ‘a simpleton(傻瓜)’.”前后对比可知,此处makeover意为“华丽转身”,与倒数第二段的第一句“‘Geek’ is a great example of a word that has evolved from having a negative meaning to having a positive one”相呼应。evolution意为“进化”;result意为“成果”;influence意为“影响”;response意为“回应”。故选A项。 2.When did the word “geek” begin to have a positive meaning? A.In the 20th century. B.From the 1990s. C.In the 1980s. D.At the end of . 答案:B 细节理解题。根据第四段的第一句“In the 1980s, the word still had a negative meaning...”和第二句“However, from the late 20th century... the word has come to mean a clever, switchedon and cool person”对比可知,“geek”这个词实现意义上的华丽转身是在20世纪90年代。故选B项。 3.According to the article,“geek” now mainly refers to ______. A.someone who is addicted to computing and new technology B.someone who is boring and unfashionable C.someone who is smart but awkward in social situations D.someone who is wellinformed and devoted to a certain field 答案:D 细节理解题。根据倒数第三段中的“a person who is very knowledgeable and enthusiastic about a specific subject”可知,“geek”目前重要指那些博学的学者型人物。故选D项。 4.What helped to transform the meaning of “geek” from negative to positive according to the article? a.The effect of technology. b.The news media's promotion. c.The influence of Collins Dictionary. d.The popularity of The Social Network. A.a,b B.b,c C.a,d D.c,d 答案:C 细节理解题。根据文章最终一段第一句...“by the success of the US movie The Social Network, about the creation of the US website Facebook.”可知,“geek”词义的华丽转身来源于电影The Social Network的成功。根据倒数第二段最终一句中的“is a result of the influence of technology on people's lives”可知,这是科技进步对人们生活影响的成果。故选C项。 Ⅲ.七选五 (·豫南五市二模) Have you ever noticed that the more you have the more you want? Let's face it. Thinking our life is good enough doesn't come naturally to many people. When we have high expectations of everything in life, we will run into disappointment. Only when we are aware that needs are different from desires can we live with satisfaction. __1__ __2__ Most people want things to be better than they are, or when things are going well, we forget to appreciate what we have. Learn to reflect on how much better things are than they could be. Write down 5 things you are grateful for right now. When we hold onto regrets from decisions we have made, it can really poison our wellbeing. Many people regret something they can no longer change, which ends up holding them back from moving forward in a more positive manner. __3__ So work to stay present and be mindful of the current moment to find more joy and fulfillment. When we use other people as the measuring stick for our personal success and quality of life, we are likely to be less satisfied. Social comparisons can provide useful information when we try to learn from others, but they also hold our perspective in a discontented position. __4__ When you focus on your big ambitions and future goals, you might neglect the daily pleasures that surround you. __5__ Stay present and focus on the task you're undertaking at the moment. Don't let the life pass you by because you're always on the go and distracted by ambitions. Practice looking at life through the lens(镜头) of contentment and it will become more natural. A.Learn to create chances to achieve your goal. B.What you should do is to put yourself in a good mood. C.Here are a few ideas to help you be happier with what you have and who you are. D.Focus on what you are thankful for. E.What happened in the past is done and gone. F.Compare yourself less with others so you can be satisfied more. G.Learn to slow down and absorb the wonder and beauty around you. 文章大意:本文就怎样协助自己保持快乐的心态提出了详细的提议。 答案: 1.C 本文接下来的4段都是有关怎样协助自己保持快乐的心态的详细的提议。故C项符合上下文串联。 2.D 背面的“appreciate”以及“grateful”可知,D项thankful符合语境。 3.E 该段讲的是把握目前,不要对过去的事情遗憾和懊悔。因此E项符合语境。 4.F 该段讲的是不要与人攀比,句中的“other people”与F项照应。 5.G 该段讲的是不要忽视当下的快乐,与G项照应。并且原文的“pleasures that surround you.”与G项的 “wonder and beauty around you.”照应。 Ⅳ.语法填空 (·郑州市三模) Once a farmer's donkey(驴) fell into a deep well. The animal cried loudly for hours, but the farmer couldn't figure out what to do __1__ it. Finally, he decided that the animal was old and that the well needed to be covered anyway, so he __2__(think) the donkey wasn't worth saving. Then, he invited some of his neighbors to come over and help __3__. They all took a shovel (铁铲) and began to put dirt into the well. At first, the donkey realized what was happening and cried __4__(pitiful). Then, to everyone's surprise, the donkey became quiet. A few shovel loads later, the farmer looked down into the well and was astonished at __5__ he saw. Each shovel of dirt hit its back, but the donkey was doing something __6__(amaze). It was shaking the dirt off and taking a step up. __7__ the neighbors continued to put more dirt on top of the animal, it would shake the dirt off and take one more step up. Pretty soon everyone was surprised as the donkey stepped up over the edge of __8__ well and ran off happily! When life sometimes __9__(put) dirt on you, the best way of getting out of the well is to shake the dirt off and take a step up. Each of your troubles is a stepping stone. You can get out of the deepest well just __10__ never giving up! 文章大意:本文是一篇寓言故事,重要讲了一头掉到井里的驴怎样成功自救的故事。这个故事告诉我们:遭遇逆境时不能绝望,要用积极的态度去面对,这样就也许将掩埋你的“沙土”变成你成功的垫脚石。 答案: 1.with/for/about 考察介词。根据语境可知,此处可以指“应对、处理这件事”的意思,与“do”连用,故可以填with或about;同步“it”也可以指代“驴”,此时可以填“for”。 2.thought 考察动词的时态。根据上句时态“decided”可知,本句也用一般过去时。故填thought。 3.him 考察代词。根据上下文语境可知,他邀请邻居过来帮他一起填埋这头驴。故填him。 4.pitifully 考察副词。所给词是用来修饰谓语动词“cried”的,修饰动词应用副词。故填pitifully。 5.what 考察宾语从句。根据题干构造可知,本句话包含一种宾语从句,从句中缺乏“saw”的宾语,意为“所……的”。故填what。 6.amazing 考察形容词。所给词在句中用来修饰不定代词“something”,意为“令人感到惊奇的”。故填amazing。 7.As/When 考察时间状语从句。根据两句话之间的语境逻辑可知,此处所缺词应意为“伴随……”或者“当……时”。故填As/When。注意首字母应大写。 8.the 考察冠词。此处特指上文提到的这口井。故填the。 9.puts 考察动词的时态。根据题干可知,所给词作谓语;同步这是这则寓言故事的道理,因此时态应用一般目前时。故填puts。 10.by 考察连词。根据语境可知,此处所填词与动名词连用,表达方式手段。故填by。 Ⅴ.短文改错 (·陕西) My father took me out camping for the first time when I was seven. He wanted teach me about animals, insects and trees. My uncles all come along with bows and arrows for hunting. One evening at sunset, we sat by the fire, have our barbecue. Just then a bird was flying over us. My uncles immediate jumped up and shot their arrows on the bird. Neither of the arrows hit the target. Suddenly the arrows was flying down at us from the sky—they were looked like rain! We ran to escape but fortunately no one was injured. That day I didn't learn much about animals, insects or trees, but I learnt a impressive lesson about gravity! 答案: My father took me out camping for the first time when I was seven. He wanted teach me about animals, insects and trees. My uncles all along with bows and arrows for hunting. One evening at sunset, we sat by the fire, our barbecue. Just then a bird was flying over us. My uncles jumped up and shot their arrows the bird. of the arrows hit the target. Suddenly the arrows flying down at us from the sky—they like rain! We ran to escape fortunately no one was injured. That day I didn't learn much about animals, insects or trees, but I learnt impressive lesson about gravity! 薄雾浓云愁永昼, 瑞脑消金兽。 佳节又重阳, 玉枕纱厨, 午夜凉初透。 东篱把酒傍晚后, 有暗香盈袖。 莫道不消魂, 帘卷西风, 人比黄花瘦。展开阅读全文
咨信网温馨提示:1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。




2025年高三英语知识点突破检测题.doc



实名认证













自信AI助手
















微信客服
客服QQ
发送邮件
意见反馈



链接地址:https://www.zixin.com.cn/doc/12582748.html